Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencileri Köy Okulunda Gerçek Sınıf Deneyimi Yaşadı

14.12.2023 13:20

Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı eğitim alanında yenilikçi ve uygulamalı öğrenme yöntemlerini benimseyerek, bölüm öğrencileri için köy okulunda özel bir etkinlik düzenledi.

Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Emir Feridun ÇALIŞKAN İlkokulda Alternatif Eğitim Uygulamaları dersi kapsamında sınıf öğretmenliği programı ikinci sınıf öğrencileriyle birlikte Muş Merkeze yaklaşık 24 km uzaklıkta bulunan Güdümlü Köyü İlkokulu'na ziyaret gerçekleştirdi.

Üniversite öğrencileri, bu ziyarette birleştirilmiş sınıfların dinamiklerini ve kırsal bölgelerdeki eğitim pratiğini yerinde gözlemleme fırsatı buldu. Etkinliğin amacının teorik bilgileri pratiğe dökmek ve öğrencilere gerçek sınıf ortamlarında gözlem şansı sunmak sağlamak olduğunu vurgulayan Dr. Emir Feridun ÇALIŞKAN, "Birleştirilmiş sınıflı okullar, kırsal bölgelerde kurulan ve genellikle öğrenci sayısının az olduğu, birden fazla sınıf seviyesinin tek bir öğretmen tarafından eğitildiği okullardır. Ülkemizde yaklaşık olarak her üç okuldan biri birleştirilmiş sınıf uygulamasıyla öğretim yapıyor. Bu tür okullar, öğretmenler için özel pedagojik yaklaşımlar ve yönetim becerileri gerektirir. Öğretmen adaylarının bu okulları ziyaret etmeleri, onlara bu benzersiz eğitim ortamını gözlemleme ve anlama fırsatı sunar.  Ayrıca öğretmenlerin ilk atamaları genellikle kırsal bölgelerdeki bu tür okullara yapılıyor. Dolayısıyla lisans eğitiminde birleştirilmiş sınıflı köy okullarının imkanlarını ve zorluklarını bilmeleri oldukça önemlidir. Bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa ALİCAN’ a, Rektör Yardımcısı/Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Kenan YILDIRIM’a ve araç tahsisinde işimizi kolaylaştıran Eğitim Fakültesi sekreterliğine teşekkür ediyorum" dedi.

Öğretmen adayları, müdür yetkili ilkokul öğretmeni olan ve aynı zamanda Muş Alparslan Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Programı 2019 yılı mezunu Nurullah KAÇAR ile verimli bir söyleşi gerçekleştirerek birleştirilmiş sınıflar ile ilgili bilgi ve tecrübelerinden yararlandı. Soru-cevap bölümünde öğretmen adaylarının merak ettikleri soruların cevaplanması sonrası öğretmen, köy okulunun fiziksel ve sosyal çevresi hakkında bilgi vererek çevresini gezdirdi. Üniversite öğrencileri, ilkokul öğrencileri için hazırladıkları hediyelerini takdim ederek oyunlar oynadı. Yaklaşık üç saat süren etkinlik, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.